Hiv is dodelijk en het is dom dat je dat tegenwoordig nog oploopt. Eigen schuld. Dit is het idee dat veel mensen hebben bij hiv.

Maar is dat zo? Een ervaring uit de praktijk van vorige week.

portret van Liesbeth ter Braakdoor: Liesbeth ter Braak, sociaal verpleegkundige Seksuele gezondheid en casemanager Centrum Seksueel Geweld

Spreekuur Seksuele gezondheid

Op het spreekuur komt een student. Hij is 19 jaar en hij heeft seks met mannen. Hij heeft een aantal sekspartners gehad en gebruikt altijd condooms. Alleen de laatste keer helaas niet. Onder invloed van een paar biertjes is hij het condoom vergeten te gebruiken. Achteraf maakte hij zich zorgen over een soa. Dus besloot hij een afspraak te maken voor een soa-test bij Seksuele gezondheid. Omdat hij seks met mannen heeft, deden we ook een hiv-test.

Hiv komt vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen. Daarom testen we deze groep altijd op hiv. Maar ook vrouwen lopen risico op hiv wanneer ze geen condoom gebruiken. De kans op hiv is niet groot. Chlamydia is de soa die het meest voorkomt. Dat vertelde mijn collega ook tegen deze cliënt. Ze maken een week later een nieuwe afspraak om de uitslag te bespreken.

De uitslag

Na een aantal dagen kwamen de uitslagen binnen op de afdeling. De hiv-test van deze jongen bleek helaas 'positief'. Dat betekent dat er hiv in zijn bloed was gevonden. Hij had erg weinig risico gelopen en heeft dus enorme pech gehad. Dit moeten we hem gaan vertellen. Het is altijd afwachten hoe zo’n gesprek loopt. Sommigen zijn boos, anderen verdrietig en weer anderen zijn stil en beduusd.

Onze cliënt reageerde zakelijk en stelde vooral praktische vragen. Emotioneel was hij niet. Hij kreeg informatie over hiv mee naar huis en een afspraak op de hiv-poli in het ziekenhuis. Ook gaf mijn collega een telefoonnummer aan deze jongen, zodat hij kon bellen bij vragen, of als hij steun nodig heeft. Binnen een uur belde hij al. Het drong tot hem door.

Leven met hiv

De jongen vroeg zich af hoe zijn leven zal zijn. Moet hij dagelijks medicatie slikken? Kan hij nog seks hebben en kinderen krijgen? Moet hij het aan familie en vrienden vertellen? Kunnen anderen bij hem thuis hiv krijgen door gebruik van toilet of servies? Gaat hij eerder dood dan anderen?

Mijn collega kan veel vragen beantwoorden en hem gerust stellen. Een leven met hiv is tegenwoordig een chronische aandoening. Met medicatie kan de cliënt een gewoon leven leiden. Om anderen niet te besmetten, is het belangrijk om veilige seks te hebben. Wanneer men de medicatie niet trouw slikt, kan de hiv wel schade aanrichten. Het is dus wel een flinke aanpassing in het dagelijks leven.

Deze jongen heeft weinig risico gelopen en toch hiv gekregen. Ieder mens doet wel eens iets waarvan hij achteraf spijt heeft. De invloed van drank kan er ook voor zorgen dat je minder voorzichtig bent en niet aan een condoom denkt. Voorlichting hierover blijft dan ook erg belangrijk: zorg dat je condooms bij je hebt, weet hoe je ze moet gebruiken en bespreek het altijd met je sekspartner!

Hiv-sneltest

Op Wereld Aids Dag, 1 december, kun je op veel plaatsen gratis en anoniem een hiv-sneltest doen.

Meer weten?

Wil jij je ook laten testen op hiv? Of wil je antwoorden op de vragen die ook deze jongen had?