Bij het woord alleen al krijgen veel mensen jeuk. In de volksmond praten we over schurft. De professional heeft het over scabiës.

door: Mariska Assink, sociaal verpleegkundige infectieziektenMariskaAssink

Schurft is nog steeds taboe. Wie het heeft, praat er meestal niet graag over. Toch komt het steeds vaker voor dat mensen schurft krijgen.

Hulp gevraagd

Een paar weken geleden belde een dermatoloog ons. Ze zat met haar handen in het haar. Zij vertelde over een patiënt, waarbij de schurft maar niet verdween. De patiënt was al twee keer behandeld voor schurft, samen met zijn vrouw. Toch gingen de klachten niet over. De dermatoloog vroeg mij wat ze nog kon doen om de patiënt van de schurft af te helpen.

We gingen op huisbezoek

Ik heb de patiënt gebeld en gevraagd hoe hij en zijn vrouw de behandeling hebben gedaan. Zij vertelden dat zij alles precies volgens voorschrift deden. In overleg met onze arts zijn we op huisbezoek gegaan om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie. Tijdens het gesprek kwamen we erachter dat de patiënt toch niet alle voorschriften goed uitvoerde. Er was bijvoorbeeld maar één tube crème gebruikt, terwijl er altijd twee tubes worden voorgeschreven. Die heb je ook nodig om je hele lichaam mee in te zalven. Wanneer je de behandeling niet goed uitvoert, blijf je klachten houden.

Behandeling

Na het huisbezoek hebben we de dermatoloog gebeld. We hebben haar verteld wat wij tijdens het bezoek gezien hebben. We adviseerden de dermatoloog om beide gezinsleden met crème én met tabletten te behandelen. Dit is niet gebruikelijk, maar in dit geval is er een uitzondering gemaakt.

Via de huisarts is de thuiszorg ingeschakeld. Een aantal dagen later konden zij beginnen met de driedaagse behandeling. Natuurlijk waren wij erg benieuwd of de behandeling werkte. Twee weken later heb ik opnieuw contact gehad met de patiënt. De klachten waren bijna weg.

Fijn dat de dermatoloog ons wist te vinden. Samen hebben we deze patiënt kunnen helpen, zodat hij nu klachtenvrij is.

Schurft. Hoe kom je eraan?

Je kunt schurft oplopen op verschillende manieren:

  • Door minimaal 15 minuten of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die besmet is.
  • Door gezamenlijk gebruik van bed, kleding, handdoeken, enz.

Je krijgt dan last van enorme jeuk over het hele lichaam. Een schurftinfectie herken je aan blaasjes en rode bultjes tussen de vingers, polsen en voeten. En je ziet rode streepjes in/onder de huid. De jeuk is meestal ’s avonds en ’s nachts in bed en bij warmte het ergst.

En hoe kom je er weer vanaf?

Als iemand schurft heeft, is het belangrijk dat alle gezinsleden zich tegelijk behandelen. Ook als zij geen klachten hebben. Dit is nodig om te voorkomen dat iemand direct na de behandeling opnieuw besmet raakt door gezinsleden. Je kunt de schurft behandelen door het gebruik van tabletten of crème. In overleg met je behandelend arts wordt bekeken wat voor jouw en je gezin het beste is.

Meer weten of vragen?

Wil jij meer weten? Kijk op de RIVM-pagina over schurft.

Of neem contact op met het team Infectieziekten.