Na een beet van een doodshoofdaapje brak er paniek uit.
Marloes ging in 2006 naar Sri Lanka. Ze wist dat ze niet zomaar honden of katten mocht aaien. Maar het gevaar kwam uit een andere hoek.
Gebeten door een doodshoofdaapje
Marloes deelde zeep en shampoo uit aan arme inwoners. Ineens kwam er een man aanlopen met een klein doodshoofdaapje. Het aapje sprong plotseling op Marloes’ arm. Ze schrokken van elkaar, waardoor het aapje haar beet.
Marloes raakte in paniek, want ze bloedde. Niet veel, maar genoeg om te weten dat het niet goed zat. Een taxi bracht haar naar het ziekenhuis.
Prikken tegen hondsdolheid
In het ziekenhuis kreeg Marloes een strak schema van 5 prikken, waar zij zich precies aan moest houden. In Sri Lanka kon ze 3 vaccinaties halen. De andere 2 moest ze in Nederland halen.
Eenmaal terug in Nederland waren de vaccinaties tegen hondsdolheid niet op voorraad. Alle GGD’en werden gebeld. De huisarts liet weten dat ze de prik ook later kon halen. Maar in Sri Lanka had Marloes te horen gekregen dat ze zich strak aan het schema moest houden. Als ze de prikken niet op tijd zou halen, kon ze alsnog hondsdolheid krijgen. En dan kan het slecht aflopen.
Hondsdolheid
Marloes kan het gelukkig navertellen. Maar het is belangrijk om op te passen voor dieren in het buitenland. Een dier kan namelijk besmet zijn met hondsdolheid.
Hondsdolheid of rabiës is een infectieziekte die wordt overgedragen van dier op mens. Je kunt hondsdolheid krijgen als je gebeten, gelikt of gekrabd bent door een besmet dier. Krijg je hondsdolheid? Dan is de kans op overlijden heel groot.
In Nederland is de kans dat je besmet raakt erg klein. In het buitenland komt hondsdolheid vaker voor. Bijvoorbeeld bij honden, katten en knaagdieren. Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 50.000 mensen aan hondsdolheid.
Hondsdolheid voorkomen
Aai geen dieren in het buitenland, hoe schattig ze er ook uitzien. Raak ook geen dode dieren aan.
Ga je op reis? Je kunt je vaccineren tegen hondsdolheid. Neem contact op met de Travel Health Clinic.
Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een dier in het buitenland (ook als je gevaccineerd bent)? Bel dan zo snel mogelijk de alarmcentrale van je zorgverzekering voor hulp.