Iets waar iedere ouder met kleine kinderen mee te maken krijgt: kinderziektes.
door: Cindy Ziegerink, sociaal verpleegkundige infectieziekten
Ik ben zelf moeder van twee kinderen en werk sinds kort bij GGD Twente, team infectieziekten. Vragen over kinderziekten komen dus niet alleen op mijn werk, maar ook privé regelmatig voor.
Onschuldig?
Waterpokken, hand - voet mondziekten en krentenbaard. Iedereen kent ze wel. Bij de meeste kinderziektes is het vaak een paar dagen uitzieken in bed. Voor een aantal kinderziektes kun je je kind laten inenten, zoals bof, kinkhoest, mazelen en rode hond. Klinkt allemaal best onschuldig. Maar is dat ook zo? Kinderziektes kunnen helaas heel wat minder onschuldige gevolgen hebben dan je in eerste instantie zou denken. Mazelen kan leiden tot complicaties zoals hersen- en longontsteking, waaraan je zelfs kunt overlijden. Maar ook kinkhoest, wat erg besmettelijk is, kan ernstige gevolgen hebben. Met name voor pasgeborenen.
Vechten voor het leven
Afgelopen maandag belde ik met een oma. Ze vertelde mij aangedaan over haar kleindochter van zes weken, die besmet is met kinkhoest. Zij heeft moeten vechten voor haar leven. Baby’s hebben nog veel moeite met het ophoesten van slijm. Door het harde hoesten kunnen zij zelfs hersenschade oplopen. Na een opname van drie weken in het ziekenhuis, is het meisje nu gelukkig weer thuis.
Besmettingsgevaar
De volgende dag belde ik met een bezorgde moeder. Haar dochter van vier jaar heeft kinkhoest. Deze mevrouw had er bewust voor gekozen om haar kind niet in te enten. Ze vertelt dat haar dochter heftige hoestbuien heeft waarbij ze ook moet kokhalzen. Haar dochter is in de besmettelijke periode op bezoek geweest bij de buren waar net een baby was geboren. Dit kindje was toen nog maar een paar dagen oud. De moeder heeft de buren ingelicht.
Vragen?
Helaas overlijdt er aan deze 100-dagen-hoest toch nog één zuigeling per jaar.
Vragen over kinderziektes? Blijf er niet mee zitten. Neem contact op met het consultatiebureau of bel ons team Infectieziekten.