Informatie over mazelen in Twente.

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte. Je krijgt mazelen door een virus. Bij mazelen is het risico op een uitbraak groter als de vaccinatiegraad laag is. Landelijk daalt de vaccinatiegraad. De vaccinatiegraad is in Twente hoger dan gemiddeld in Nederland. Sinds de zomer van 2019 is er in Twente geen melding meer geweest van mazelen.

Klachten bij mazelen

Mazelen begint plotseling met klachten zoals:

  • hoge koorts
  • niet lekker voelen
  • verkouden en hoesten
  • rode en ontstoken ogen
  • witte vlekjes in de mond

Na 3 tot 7 dagen komen er rode vlekjes op de huid. De vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw. Na een paar dagen worden de vlekjes en koorts minder. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen.

Mazelen behandelen

Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Bij het inademen van de druppeltjes kan je besmet raken. Je bent besmettelijk vanaf 4 dagen voor de vlekjes beginnen. Je blijft besmettelijk tot 4 dagen nadat je de vlekjes hebt gekregen. Heb je nog nooit mazelen gehad of ben je niet gevaccineerd? Dan kan je mazelen krijgen.

Er is geen behandeling tegen mazelen. Het lichaam ruimt het virus vanzelf op. De meeste mensen voelen zich na 7 tot 10 dagen weer beter. Sommige mensen worden behoorlijk ziek. Bijvoorbeeld door een oor- of longontsteking. Heel soms overlijdt iemand aan mazelen.

Wat te doen tegen mazelen

  • Heb je mazelen gehad of ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je levenslang beschermd.
  • Ben je geboren voor 1965? Dan ben je waarschijnlijk beschermd tegen mazelen. Voor 1965 bestond er namelijk nog geen vaccinatie tegen mazelen. Veel kinderen zijn toen besmet geraakt. 
  • Vanaf 1976 kunnen kinderen gevaccineerd worden tegen mazelen. Een kind krijgt met 14 maanden en 9 jaar een prik tegen bof, mazelen en rode hond. Dit heet de BMR-vaccinatie. Deze gratis vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en beschermt tegen mazelen.
  • Kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen kunnen tot hun 18e verjaardag de BMR-vaccinaties gratis inhalen. Neem hiervoor contact op met Jeugdgezondheid.
  • Als volwassene kun je je laten vaccineren tegen mazelen. Dit is niet gratis. Neem hiervoor contact op met de Travel Health Clinic.
  • Heb je mazelen? Blijf dan uit de buurt van zwangeren die niet gevaccineerd zijn, jonge baby's en mensen met een verminderde afweer.

Veelgestelde vragen

Op de website van het RIVM vind je actuele cijfers voor mazelen in Nederland.

Sinds de zomer van 2019 zijn er geen meldingen geweest van mazelen in Twente. 

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat een vaccinatieschema. In dit schema staat wanneer jouw kind welke vaccinatie krijgt.

Dat kan niet. De BMR-prik is niet geschikt voor jonge baby's. Jouw baby krijgt de eerste prik met 14 maanden. Zo is jouw kind zo goed en zo lang mogelijk beschermd tegen mazelen.

Alleen als je een uitnodiging van de GGD krijgt, komt jouw baby bij uitzondering in aanmerking voor een vervroegde vaccinatie.

Ben je gevaccineerd tegen mazelen of heb je eerder mazelen gehad? Dan ben je goed beschermd en hoef je niets te doen.

Ben je zwanger en niet gevaccineerd tegen mazelen? Tijdens de zwangerschap mag je geen BMR-vaccinatie tegen mazelen krijgen. Voorkom dus dat je contact hebt met een besmet persoon. 
Ben je in contact geweest met iemand die mazelen heeft? Overleg dan met de huisarts. Bel ook zo snel mogelijk naar team Infectieziekten.

Mensen die geboren zijn voor 1976 zijn niet gevaccineerd tegen mazelen.

In het boekje van het consultatiebureau staat welke vaccinaties je hebt gekregen. Ook kan je online een vaccinatiebewijs aanvragen.

Blijf thuis als je denkt dat je mazelen hebt. Vermijd contact met jonge baby's, zwangeren of mensen met een verminderde afweer.

Overleg met de huisarts. Bel de huisarts op en ga niet naar de praktijk toe.

Iemand met mazelen kan niet naar de kinderopvang, school of werk.

Als je denkt dat jouw kind mazelen heeft, houd het dan thuis en bel de huisarts. Als de huisarts zegt dat jouw kind mazelen heeft, vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren.

Als je als volwassene denkt dat je mazelen hebt, blijf dan thuis en bel de huisarts. Als de huisarts zegt dat je mazelen hebt, overleg dan met de GGD/bedrijfsarts of met jouw werkgever voor je weer gaat werken.

Meer informatie