Jonge kinderen zijn kwetsbaar. Hun afweer tegen ziekten is nog niet volledig. Daardoor krijgen ze eerder infectieziekten.
Ga je met jonge kinderen op reis, dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Neem geen onnodige risico's en let op het volgende:
Eten en drinken
Ga je met je kindje naar een warm land, denk dan zeker aan het volgende:
- Neem voldoende voeding mee. Voeding die je kind gewend is (blikken babymelkpoeder, potjes baby- en peutervoeding).
- Geef je je kind de fles, gebruik dan geen water uit de kraan. Het beste kun je mineraalwater (zonder prik) uit flessen gebruiken.
- Kook flessen en spenen regelmatig uit.
- In de warmte zweet je kind meer dan normaal. Zo kan het veel vocht verliezen. Geef daarom tussen de maaltijden door extra water te drinken.
- Geef kleine kinderen niet meer dan 3 glazen vruchtensap per dag. Door te veel vruchtensap kan het diarree krijgen. Water is beter.
Diarree
Door diarree kunnen kinderen ernstiger ziek worden. Ze kunnen er snel door uitdrogen. In warme landen is dit risico nog veel groter dan in Nederland. Let extra goed op de hygiƫne: was vaak de handen met zeep en houd de spullen voor de baby schoon. Let op wat je je baby te eten en te drinken geeft.
Als je baby diarree krijgt, geef het dan ORS te drinken. Dit helpt om te voorkomen dat de baby uitdroogt. ORS kun je kopen bij de apotheek of de drogist. Ga naar de dokter als:
- de diarree niet binnen 2 voedingen stopt
- het kind naast diarree ook braakt
- het kind er ook koorts bij heeft
- het kind slap en suf is
Inentingen
Welke inentingen je kind nodig heeft hangt af van waar de reis naartoe gaat. En hoe oud het kind is. Voor sommige reizen zijn er "verplichte" inentingen. We adviseren je graag.
Maak een afspraak bij de Travel Health Clinic.
Malaria
Malaria kan voor baby's en peuters een zeer ernstige ziekte zijn. Ga met kleine kinderen alleen naar een malariagebied als dat nodig is. Is de reis echt nodig? Er bestaan middelen tegen malaria die veilig zijn voor jonge kinderen. Daarnaast moet je extra maatregelen nemen, zoals:
- houd het kind tijdens de avondschemering binnen
- trek het lichtgekleurde kleding aan
- laat die kleding de huid zoveel mogelijk bedekken
Zon
De huid van kinderen verbrandt sneller dan die van volwassenen. Gebruik daarom altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Kinderen die lang in het water spelen, kunt het beste een t-shirt aantrekken.
Baby's mogen niet in de volle zon. Leg ze altijd in de schaduw. Bijvoorbeeld onder een parasol. Houd kinderen op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur) uit de zon. En zet ze een hoed of een petje op.