Soms is hygiëne extra belangrijk. Voor kleine kinderen, of als er een grotere kans op besmettingen is.
Ons team inspecteert daarom:
- de kinderopvang (kinderdagverblijven, gastouderopvang, gastouderbureaus, buiten- en voorschoolse opvang)
- studio's voor tatoeage en piercing
- seksclubs
- grote evenementen, voorzieningen voor noodovernachting (zoals crisisopvang na rampen) en asielzoekerscentra
Tattoos en piercings
Wil je een tattoo of een piercing? Dan is het erg belangrijk dat je voor een studio kiest waar hygiënisch gewerkt wordt, zodat je veilig kunt genieten van je versiering. Het gevaar van niet hygiënisch werken: een ernstige infectie, hepatitis B of aids.
Voor iedereen die:
- tatoeëert
- piercings zet
- permanente make-up aanbrengt
zijn er regels voor schoon werken. Hij of zij moet er een vergunning voor hebben en de GGD inspecteert de studio's. Want wie dit werk niet hygiënisch doet, kan de klant een huidinfectie of een ernstige ziekte bezorgen.
Op Veilig tatoeëren en piercen vind je alle studio's, schoonheidssalons en juweliers met een vergunning.
Informatie voor professionals vind je onder Inspecties.
Tatoeage verzorgen
Een nieuwe tatoeage lijkt op een schaafwond. En die wond heeft tijd en verzorging nodig om te genezen. Als je de wond goed verzorgt, is deze na ongeveer 1 week genezen. In die tijd mag je niet zwemmen, niet in bad gaan en niet zonnebaden, ook niet onder de zonnebank. Krijg je toch last van de wond? Wordt de wond erg rood, zwelt het op, of komt er wondvocht uit? Dan moet je contact opnemen met de huisarts.
Soms beter niet
Sommige mensen kunnen beter geen tattoo laten zetten. Als je contactallergie, diabetes, hemofilie, een chronische huidziekte, immuunstoornis of een hart- en vaatafwijking hebt, kun je beter geen tattoo nemen. Het is niet verstandig om een tatoeage te laten zetten op een wijnvlek of moedervlek.
Seksclubs
In seksclubs is aandacht voor hygiëne en veiligheid erg belangrijk. De bezoekers van bordelen, homosauna's, parenclubs, seksbioscopen en SM-studio's lopen risico's op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Daarom moeten sekswerkers en klanten maatregelen nemen om hun gezondheid en die van anderen te beschermen.
Mensen brengen soa's over via onveilige seks. Maar ook via handen en seksattributen. De seksclub moet de gezondheid van het personeel en de klanten beschermen met:
- voorzorgsmaatregelen voor veilig vrijen.
- een schone en veilige werkomgeving.
Inspecties
Seksinrichtingen moeten een vergunning van de gemeente hebben. GGD Twente inspecteert de seksinrichtingen.
Meer informatie
Met vragen over hygiënezorg kun je contact opnemen met Inspectie en hygiëne.