Kinkhoestprik en griepprik.

Aanmelden voor de kinkhoestprik en/of griepprik 

  • De griepprik is vanaf 15 oktober 2024 beschikbaar voor zwangere vrouwen.
  • Let op! Aanmelden kan alleen via dit formulier. Telefonisch aanmelden is niet mogelijk.
  • Na je aanmelding nemen we contact met je op voor een afspraak.

Kinkhoestprik (22 wekenprik)

Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je jouw kind meteen vanaf de geboorte beschermen tegen kinkhoest. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Je ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng.

Je inenten tegen kinkhoest kan vanaf de 22e week van de zwangerschap. De prik moet je elke zwangerschap opnieuw halen. Ben je 32 weken of langer zwanger? Dan krijg je voorrang bij het maken van een afspraak. De kinkhoestprik haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. De prik is gratis voor alle zwangere vrouwen.

Goed om te weten

Heb jij tijdens je zwangerschap de kinkhoestprik gehaald? Laat dit dan weten tijdens het bezoek aan het consultatiebureau. Het kan zijn dat jouw baby 1 inenting minder nodig heeft.

Griepprik

Als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger bent, dan kun je de griepprik halen bij de GGD. De griepprik is de beste bescherming voor pasgeboren baby's tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook heb jijzelf na de griepvaccinatie minder kans op ernstige gevolgen van griep. Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. Je maakt na de vaccinatie antistoffen aan. En je geeft die via de placenta aan de baby door. Op die manier is de baby na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. En als de baby griep krijgt, is het meestal mild.

Coronaprik

Een coronaprik kan tijdens een zwangerschap veilig gegeven worden, maar is meestal niet nodig. Ben je zwanger en adviseert jouw behandelend arts om je te laten vaccineren? Dan kan je een afspraak maken voor de coronaprik.

Afspraak verzetten

Hebben we je al een afspraak voor de kinkhoestprik en/of griepprik gestuurd? En wil je deze verzetten?

Afspraak kinkhoestprik en/of griepprik verzetten

We sturen je dezelfde dag (op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur) een mail met een andere afspraak. Ook in het weekend kun je dit formulier invullen. Dan sturen we je op maandag een mail. Let op! Onze mail kan in de map met ongewenste mail (spam) binnenkomen.

Veelgestelde vragen

Door als zwangere de kinkhoestprik te halen, kun je kinkhoest bij je baby voorkomen.

De vaccinatie is veilig voor moeder en baby. Het kan zijn dat jouw baby 1 vaccinatie minder nodig heeft als je als zwangere de kinkhoestprik hebt gehad.

Door de inenting krijg je een tijdelijke piek in antistoffen. Die antistoffen geef je via de navelstreng door aan de baby in je buik. Zo krijgt je baby weerstand tegen kinkhoest. Word je opnieuw zwanger? Dan is een nieuwe vaccinatie nodig om je weer zo’n piek in antistoffen te geven. Zodat je die ook aan je volgende kindje kunt meegeven.

Vanaf 22 weken van je zwangerschap kun je je inenten tegen kinkhoest. In de weken daarna worden de meeste antistoffen overgedragen aan je ongeboren baby.

Ja, dat kan. Vaccineren tegen kinkhoest kan nog tot de dag van bevalling. Maar hoe eerder je de vaccinatie haalt, hoe beter.

De kinkhoestprik heeft geen invloed op de coronaprik of griepprik. Er hoeft dus geen tijd tussen de kinkhoestprik en de coronaprik of de griepprik te zitten.

Op Rijksvaccinatieprogramma.nl vind je er meer informatie over.

Uit grote onderzoeken blijkt dat de inenting geen verhoogd risico voor kind of moeder geeft. Zoals bij alle vaccinaties kun je milde bijwerkingen verwachten. Slaperigheid, hoofdpijn en wat roodheid, zwelling en pijn op de injectieplaats. Lees meer bij het RIVM.

Het vaccin tegen kinkhoest voor volwassenen heet Boostrix© van GSK (GlaxoSmithKline BV).

Dit is een gecombineerd DKT-vaccin en werkt tegen difterie, kinkhoest, tetanus. Het DKT-vaccin is een geïnactiveerd vaccin, ook wel ‘dood’ vaccin genoemd. Er bestaat helaas geen los kinkhoestvaccin.

Lees op Geneesmiddeleninformatiebank de publieksbijsluiter Boostrix (pdf).

Meer informatie

Vragen? Mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bekijk onze contactgegevens.