De GGD voert niet alleen taken uit tijdens kantoortijden. De GGD is ook een operationele dienst van en voor gemeenten tijdens rampen en crisissituaties.

Ramp of crisis

Een ramp of crisis is een situatie waarbij door een gebeurtenis in de regio (of in heel Nederland) een ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid is of dreigt te ontstaan. Het leven en de gezondheid van vele personen of grote maatschappelijke belangen worden in ernstige mate bedreigd of geschaad.

Crisisplan

GGD Twente heeft een integraal crisisplan. Dit plan is voor alle buitengewone situaties die GGD Twente kunnen raken. Deze situaties kunnen niet in de bestaande organisatie worden opgelost. In het integraal crisisplan omschrijven we de interne organisatie: vanaf de melding van een crisis tot en met de beslissing van afschaling en nazorg.

4 processen

De GGD is bij rampen en crises verantwoordelijk voor 4 processen. Dit zijn medische milieukunde (MMK), infectieziektebestrijding (IZB), psychosociale hulpverlening (PSH) en gezondheidsonderzoek na ongevallen en rampen (GOR). Het GGD Rampen Opvang Plan (GROP) beschrijft de taakverdeling en samenwerking bij deze 4 processen tijdens een ramp:

  1. Infectieziektebestrijding:
    bij infectieziekte-uitbraken, zoals corona.
  2. Medische milieukunde:
    zoals bij een ontploffing of bij een brand waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.
  3. Psychosociale hulpverlening:
    coördinatie van de psychosociale hulpverlening, bijvoorbeeld bij opvang van slachtoffers na een ramp, bij gezinsdrama’s, of zedenzaken.
  4. Gezondheidsonderzoek bij rampen:
    bij een crisis waarbij behoefte is aan advies over of inzet van een gezondheidsonderzoek.

Crisisteam

GGD Twente heeft een aantal crisiscoördinatoren. Tijdens een ramp of crisis zitten zij het crisisteam voor en pakken de coördinatie op. Deze crisiscoördinatoren hebben om de beurt dienst. Er is altijd 1 crisiscoördinator beschikbaar. Het crisisteam komt in actie in afstemming met de directeur Publieke Gezondheid.

GGD en GHOR werken samen

Tijdens een ramp werken de GGD en de GHOR nauw samen.

  • De GHOR is dan verantwoordelijk voor de coördinatie van de geneeskundige kolom. Deze bestaat onder andere uit de ambulancedienst, ziekenhuizen en huisartsen.
  • De GGD draagt zorg voor de coördinatie van de hierboven beschreven processen die gaan over op de publieke gezondheidszorg.
  • De directeur Publieke Gezondheid stuurt zowel de GHOR als de GGD aan.