Op een leuke en laagdrempelige manier met jongeren in gesprek over relaties en seksualiteit.
Maak gebruik van onze materialen. Deze zijn gratis te leen bij GGD Twente.
Wil je weten wat de GGD kan betekenen voor jongeren en hun seksuele gezondheid? Laat dan het volgende filmpje zien!
Lesmethoden en spelmateriaal
Een greep uit ons aanbod. Neem gerust contact met ons op voor meer mogelijkheden.
Een methode om alle anticonceptiemiddelen te bespreken.
In deze koffer zijn alle middelen aanwezig en kunnen jongeren een beeld krijgen van wat er allemaal bestaat in de wereld van anticonceptie.
Voor 10+
In de kletspot zitten kaartjes met stellingen en vragen om het gesprek aan te gaan met jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De stellingen en vragen gaan over verschillende thema's zoals diversiteit, seksuele geaardheid en genderrollen. Elke mening is goed. Zorg samen voor een open en respectvol gesprek. Veel plezier!
Tips:
- Probeer de kletspot eerst een keer uit met collega's.
- Zorg voor een veilige setting.
- Gebruik de kaartjes voor een groepsgesprek of individueel.
- Weet je het antwoord op een vraag niet? Kijk dan op sense.info, jouwggd.nl of iedereenisanders.nl.
- Zoek je meer ondersteuning of wil je meer informatie over dit onderwerp? Mail dan naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Het Sense Bingospel is een laagdrempelige manier om met jongeren in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit. Het is in eerste instantie bedoeld voor jongeren tot 25 jaar. Maar de onderwerpen die besproken worden, kunnen ook waardevol zijn voor andere doelgroepen.
Het spel bevat bingokaarten, fiches, afbeeldingen voor de spelleider en een handleiding. De handleiding bevat tips voor het maken van een veilige sfeer. Ook staat er uitleg bij elke afbeelding.
Je kunt het spel bij ons lenen, maar het kan ook worden aangeschaft. Mail voor meer informatie naar
Steeds minder jongeren gebruiken anticonceptie. Van de 5 meiden die vaginale seks hebben, gebruikt er 1 geen anticonceptie. Dat was 10 jaar geleden nog 1 op de 11. Ook merken we dat steeds meer meiden geen anticonceptie met hormonen willen gebruiken. Daarnaast is het condoomgebruik verder gedaald: 2 van de 3 jongeren gebruikt een condoom tijdens de eerste keer vaginale seks. In 2017 was dat nog 3 van de 4 jongeren. Dit blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e.
Het is belangrijk dat jongeren weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van anticonceptie. En hoe ze de verschillende middelen moeten gebruiken. Ze kunnen dan een weloverwogen keuze maken voor een anticonceptiemiddel dat het beste bij hen past. Het Anticonceptie Memoryspel helpt jongeren om deze keuzes te maken. Omdat het een groepsspel is, wordt het bespreken van seksualiteitsonderwerpen binnen een groep gewoner en laagdrempeliger.
De bedoeling van het spel is dat jongeren een afbeelding aan de juiste tekst koppelen. Op deze manier krijgen zij direct begrijpelijke en betrouwbare informatie over een anticonceptiemiddel. Daarnaast bevat het spel een handleiding voor spelbegeleiders, waar je aanvullende informatie over de middelen vindt. De spelbegeleider kan het spel met deze extra kennis verrijken.
Een bordspel om meisjes met elkaar in gesprek te laten gaan over relaties en seksualiteit.
Meisjes worden bewust gemaakt van hun eigen wensen en grenzen in relatie tot relationele en seksuele contacten.
10 - 15 jaar
De Lovebuzz-game bestaat uit twee lessen van 50 minuten. Het spel is een laagdrempelige manier om met leerlingen uit de eerste klas in gesprek te gaan over verliefd zijn, pesten en sexting. Lovebuzz ondersteunt leraren om gevoelige thema's zoals seksuele weerbaarheid en diversiteit bespreekbaar te maken in een online game. Dit innovatieve spel kan in het eigen klaslokaal met behulp van een computer en beamer of digibord worden gespeeld. Voor meer informatie: seksuelevorming.nl / lovebuzz
Let op: de Lovebuzz is niet te leen bij de GGD, maar dient zelf aangeschaft te worden.
Voor: brugklas
Een bordspel om jongens met elkaar in gesprek te laten gaan over relaties en seksualiteit.
Jongens worden bewust gemaakt van het belang van veilige, prettige, gewenste en gelijkwaardige relationele en seksuele contacten.
Twee bordvarianten: één voor jongens van 10 tot 13 jaar en één voor jongens van 13 jaar en ouder.
10 - 16 jaar
Een carrouselspel waarmee leerlingen met elkaar praten over hun waarden en normen ten aanzien van relaties en seksualiteit.
Met 180 kaarten met verschillende stellingen/vragen overwinnen jongeren hun schroom om over relaties en seksualiteit te praten.
Voor 15+
Een educatief spel met vragen en stellingen over verschillende thema’s, zoals verliefdheid, relaties, vriendschap, intimiteit en seksualiteit.
12 - 18 jaar
Omschrijf zo goed mogelijk het te raden woord zonder de verboden woorden te noemen! Dit spel daagt de spelers uit om te praten over relaties en seksualiteit.
Voor 12+
Een kwartet waarmee kinderen kennis maken met verschillende aspecten van de puberteit, relaties en seksualiteit.
10 - 12 jaar
Spel over seksueel grensoverschrijdend gedag.
Jongeren gaan in gesprek over welk gedrag oké is en welk gedrag grensoverschrijdend. Het spel hanteert de 6 criteria van het vlaggensysteem.
12 - 16 jaar
Bel of mail ons
De GGD denkt met je mee en adviseert welk materiaal past bij de doelgroep. Ook hebben we boekenlijsten met geschikte boeken, ingedeeld op thema en leeftijdscategorie.