Het onderwijs in Oekraïne verschilt met het onderwijs in Nederland.
Sinds de oorlog in Oekraïne hebben een groot aantal kinderen in Twente onderdak gevonden. Sommige kinderen wonen in opvanglocaties. Anderen in woningen via de gemeente of bij gastgezinnen in huis. In het begin kregen veel kinderen online les. Nu de oorlog langer lijkt te duren, gaan steeds meer kinderen naar school in Nederland. Naast de al bestaande 'Nederlands als tweede taal scholen' zijn ook extra locaties en klassen op reguliere scholen speciaal voor Oekraïense leerlingen ingericht.
Onderwijs in Oekraïne en de verschillen met Nederland
In Oekraïne gaan kinderen vanaf hun 6e jaar naar school. De eerste 4 jaren van het basisonderwijs noemen ze in Oekraïne ‘beginnersonderwijs’. Daarna volgt 5 jaar ‘basisonderwijs’. Onder het Oekraïense basisonderwijs valt ook de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Kinderen in Oekraïne zijn gewend om hele dagen naar school te gaan. De lestijden in Nederland verschillen dan ook veel met de tijden in Oekraïne. Hierdoor kan er bij ouders twijfel zijn over de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Kinderen uit de onderbouw waren in Oekraïne soms gewend om op school een middagdutje te doen.
Informatie
Over het onderwijs in Oekraïne
- De bovenbouw van het voortgezet onderwijs duurt nu 2 jaar, maar dat gaat veranderen naar 3 jaar.
- Pharos heeft een handreiking voor kinderen met een vluchtachtergrond op school.
- Daarnaast heeft LOWAN (ondersteuning onderwijs nieuwkomers) veel informatie over onderwijs aan anderstaligen. Zo ook over de Oekraïense kinderen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
Over psychische hulp
- Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie.
- Augeo Foundation. Met animatie (ook in Oekraïens en Russisch) waarin de impact van stress en traumatische ervaringen op de ontwikkeling van het kinderbrein wordt uitgelegd.
- Kennisbank van Pharos. Psychische problemen bespreekbaar maken bij Oekraïense vluchtelingenkinderen is belangrijk, maar hoe doe je dat? Met eenvoudige beeldverhalen kunnen zorgprofessionals trauma of depressie laagdrempelig bespreken met kinderen, jongeren en hun ouders.
Rol Jeugdgezondheid
De afdeling Jeugdgezondheid van GGD Twente biedt alle Oekraïense kinderen een ‘gezondheids’intake en vaccinaties aan. Daarna worden ze meegenomen in de standaard contactmomenten, zoals het hoort bij hun leeftijd. Met de meeste kinderen lijkt het ondanks de moeilijke omstandigheden redelijk goed te gaan. Er zijn natuurlijk wel verschillen. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar over en voor Oekraïense vluchtelingen.