AWJTwente staat voor Academische Werkplaats Jeugd in Twente. De 14 Twentse gemeenten en GGD Twente doen samen met Universiteit Twente en hogeschool Saxion onderzoek.
AWJTwente: verbetering van zorg voor kwetsbare kinderen
AWJTwente richt zich op verbetering van de zorg voor kwetsbare kinderen in de leeftijd van -9 maanden tot 18 jaar (met uitbreiding tot 23 jaar). De verbetering van zorg bekijken we vanuit preventie. Belangrijk daarbij is het versterken van de eigen kracht van de gezinnen en hun netwerk. En dat de zorg zo dichtbij mogelijk georganiseerd wordt, zodat kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Universiteit Twente (UT) en Saxion zetten hun kennis in over wetenschappelijk en/of toegepast onderzoek, werken mee aan subsidie-aanvragen en leveren studenten en promovendi aan voor onderzoek.
AWJTwente beantwoordt door onderzoek vragen vanuit gemeenten en professionals. Hierna wordt de kennis toegepast in de praktijk. Op deze manier slaan we een brug tussen onderzoek en praktijk. De gevolgen van preventie laten we zo vanuit een wetenschappelijke benadering zien.
Klein-en-Fijn-project
AWJTwente doet onderzoek vanuit een Klein-en-Fijn-project. Dit betekent dat we concrete onderwerpen en vragen vanuit de praktijk onderzoeken binnen 6 maanden. Of vanuit een subsidie-oproep, waarmee langdurige onderzoekstrajecten kunnen worden gesubsidieerd. AWJTwente kan ook ondersteunen bij de implementatie van de resultaten in de praktijk. Gemeenten en professionals kunnen een aanvraag voor een Klein-en-Fijn-project doen. AWJTwente beoordeelt of de aanvraag vanuit een wetenschappelijke benadering kan worden opgepakt.
Structuur AWJTwente
AWJTwente bestaat uit een Bestuurlijke Begeleidingscommissie (BBC) die strategisch sturing aan de werkplaats geeft. Deelnemers van de BBC zijn de bestuurders van de samenwerkende partijen en de coördinator van de AWJTwente. De opdrachtgevers van de partijen samen met de coördinator van de AWJTwente nemen deel aan het Opdrachtgeversoverleg (OGO).
Leden BBC
- Marian Oosterbroek, BC PG, wethouder gemeente Losser
- Dr. Sandra Gijzen, arts Maatschappij en Gezondheid, Jeugdgezondheid GGD Twente (coördinator)
- Drs. Chantal IJland, manager Jeugdgezondheid (JGZ) GGD Twente
- Prof. dr. Ariana Need, professor Sociologie Bestuurskunde UT
- Dr. Margriet Braun, lector Social Work Saxion
Leden OGO
- Dr. Sandra Gijzen, coördinator AWJTwente en arts Maatschappij en Gezondheid, Jeugdgezondheid GGD Twente (voorzitter)
- Drs. Rianne Paalman, stafarts en arts Maatschappij en Gezondheid, Jeugdgezondheid GGD Twente
- Dr. Pieter-Jan Klok, universitair docent Beleidswetenschappen UT
- Tamar Shiboleth, Associate Lector Jeugd Saxion
Contact
Neem bij vragen of voor meer informatie contact op met het secretariaat van AWJTwente. Paulien van der Heide, projectmedewerker GGD Twente, bereik je via:
is een samenwerking van: