Krijg je in jouw vakgebied te maken met een slachtoffer van seksueel geweld?

Verwijs het slachtoffer dan door naar het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek.

Als professional kun je te maken krijgen met seksueel geweld. In Nederland maakt 12% van de vrouwen en 3% van de mannen een aanranding of verkrachting mee.

Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken in het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen.

Gecoördineerde acute zorg

Doel van het Centrum Seksueel Geweld is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld goede en gerichte zorg te bieden. Alle zorg wordt zoveel mogelijk geboden onder één dak. Het streven is dat het slachtoffer zo min mogelijk het verhaal elke keer opnieuw hoeft te vertellen. Het slachtoffer wordt begeleid door een casemanager die alle geboden zorg coördineert. Door goede en gerichte zorg te bieden hoopt het Centrum de langetermijngevolgen van seksueel geweld te verminderen.

Neem contact op

Het Centrum Seksueel Geweld is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via 0800 - 0188.

Het is belangrijk dat het slachtoffer na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk (liefst binnen 72 uur, maar in ieder geval binnen 7 dagen) contact opneemt.

logo Centrum Seksueel Geweld

Wat moet een slachtoffer wel of niet doen?

Als een slachtoffer net is verkracht of aangerand, bel dan zo snel mogelijk met het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek. Telefonisch zal een hulpverlener enkele vragen stellen en zeggen welke hulp nodig is. De hulpverlener zal het slachtoffer vragen om naar het Centrum te komen. Om sporen veilig te stellen is het belangrijk dat het slachtoffer de volgende dingen doet:

  • Bij voorkeur niets eten of drinken
  • Niet naar het toilet
  • Niet douchen of wassen
  • Verander niks aan de plek waar het is gebeurd
  • Doe de kleding die je aan had niet in de wasmand of wasmachine. Laat de kleding liggen of doe deze in een plastic of papieren tas. De tas mag je niet dichtknopen
  • Kleed je niet om als je de kleding nog aan hebt. Neem een set schone kleren mee naar het Centrum.

Alle hulp die nodig is

In het Centrum werken artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie samen om goede zorg te bieden. Alle professionals houden zich aan hun beroepsmatige geheimhoudingsplicht. Het Centrum Seksueel Geweld biedt de volgende hulp:

  1. Medische hulp
    Zoals het voorkomen van ongewenste zwangerschap, hiv, soa's en de behandeling van verwondingen.
  2. Forensisch onderzoek
    Onderzoek als het slachtoffer aangifte wil doen bij de politie. Dit om de verdachte te kunnen opsporen of bewijs tegen hem te verzamelen.
  3. Psychische hulp
    Hulp bij de verwerking van wat een slachtoffer heeft meegemaakt. Een casemanager ondersteunt het slachtoffer de eerste maanden bij de verwerking. Wanneer het nodig is wordt trauma-behandeling gegeven.

Wel of geen politie    

In overleg met het slachtoffer neemt het Centrum Seksueel Geweld contact op met de politie, of verwijst het slachtoffer naar de politie. Het slachtoffer krijgt de tijd om te beslissen of hij/zij wel of geen aangifte wil doen. Ook als het slachtoffer geen aangifte wil doen, is hij/zij welkom in het Centrum. Het slachtoffer kan dan gebruik maken van de medische en psychologische zorg.

Samenwerking

In het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek werken de volgende partijen samen: GGD Twente, Medisch Spectrum Twente, Politie, Veilig Thuis Twente, Mediant Ambiq, Dimence groep, GGNET, GGD Noord- en Oost Gelderland, Veilig Thuis Noord- en Oost Gelderland.

GGD Twente vervult naast het inzetten van de casemanagers en forensische artsen ook een coördinerende rol.

Geen acute hulp, maar wel meer informatie?

Wil je meer informatie over ons?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek .