... en misschien al het eerste tandje krijgt.
Wil je de groei en ontwikkeling van je baby met ons bespreken? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.
Op deze pagina:
- Krijgt je baby tandjes?
- Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van je baby
- Hoe stimuleer je de ontwikkeling van je baby?
- Heeft jouw baby nog geen goed slaappatroon?
- Hoe breid je de bijvoeding uit?
- Zorgen om geld
Krijgt je baby tandjes?
Vanaf 6 maanden kan bij een baby het eerste tandje doorkomen. In deze periode kwijlen baby's vaker en hebben ze graag dingen in hun mond zoals bijvoorbeeld hun vingers. Ze kunnen last van kwaaltjes krijgen zoals darmstoornissen, slapeloosheid en huilen.
Poets zodra het eerste tandje door is gekomen, 1 keer per dag met een zacht borsteltje met fluoridepeutertandpasta ter grootte van een erwt. Zo vroeg mogelijk beginnen met poetsen zorgt ervoor dat je kind vroeg gewend is aan tandenpoetsen. Kijk ook het filmpje over tanden poetsen.
Meer informatie over het babygebit lees je op GroeiGids.nl.
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van je baby
Hoe vaker je voorleest, hoe beter, want dat is heel goed voor de taalontwikkeling van baby’s. Niet alleen omdat ze nieuwe woorden leren, maar ook omdat ze zo spelenderwijs belangrijke dingen leren over hoe je taal goed gebruikt. Het is natuurlijk ook gewoon gezellig om samen dit soort intieme momenten te hebben. Kijk ook eens naar dit filmpje over spraak- en taalontwikkeling.
Wil je je kind meertalig opvoeden? Begin zo vroeg mogelijk. Vanaf de geboorte veel voorlezen, samen praten etc. En: laat je kind ook zo jong mogelijk kennis maken met de Nederlandse taal! Dat is belangrijk als ze straks naar een Nederlandse school gaan.
Hoe stimuleer je de ontwikkeling van je baby?
Vanaf twee tot drie maanden ontwikkelen de bewegingen van je baby zich steeds verder. Je kind gaat reiken en grijpen, omrollen, het hoofd optillen, kruipen, zitten, staan en uiteindelijk loslopen. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.
Als je je baby regelmatig even op een speelkleed legt, ontdekt hij het omrollen of kruipen meestal vanzelf. Het is prettig wanneer hij de ruimte heeft om te bewegen. Ziet hij spannende dingen waar hij nog niet bij kan, dan wordt hij gestimuleerd om deze te pakken door om te rollen of er naartoe te kruipen. Je kunt ook naast je baby gaan zitten en hem aansporen naar je toe te komen.
Heeft jouw baby nog geen goed slaappatroon?
In de eerste drie maanden heeft je baby een onregelmatig slaappatroon. Dit bestaat uit veel korte slaapjes, verdeeld over de dag en de nacht. Tussen de drie en zes maanden ontwikkelt je baby meer regelmaat in het slaappatroon. Hij/zij slaapt langer en blijft tussendoor langer wakker. De slaap is dieper en je baby is moeilijker wakker te maken. Rond de zes maanden slaapt de helft van de baby's 's nachts ongeveer zes uur achter elkaar door. Heeft jouw baby nog geen goed slaappatroon? LOES heeft tips voor een goed slaappatroon!
Hoe breid je de bijvoeding uit?
Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden vervang je vervolgens stapje voor stapje de borstvoeding of flesvoeding door echte maaltijden.
Tip: Geef je flesvoeding, vervang de flesvoeding dan door opvolgmelk in plaats van gewone koemelk. Gewone melk heeft te weinig ijzer, te weinig goede vetten, en te veel eiwit.
Het opbouwen van vaste voeding gaat stap voor stap en duurt ongeveer een halfjaar. Je kan een van de flesvoedingen gaan vervangen voor pap. Begin met 3 eetlepels (ontbijt) granen met opvolgmelk (vezelgehalte langzaam opbouwen tot 6 eetlepels). Als het goed is, eet je kind rond de eerste verjaardag hetzelfde als de rest van het gezin. Bekijk ook dit filmpje over het uitbreiden van de oefenhapjes.
Zorgen om geld
Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden. Bijvoorbeeld omdat energie veel geld kost. Steeds meer mensen hebben zorgen om geld. Als je niet genoeg geld hebt, kan opvoeden extra lastig zijn. Zo kan het moeilijk zijn om je kind gezond eten te geven. Of om spullen te kopen die je kind nodig heeft. Maar ook een verjaardagsfeestje organiseren kan de nodige zorgen opleveren. Je wilt dat je kind net zoals alle kinderen kan meedoen met alles. Als dat niet kan, kan je dat veel stress geven. Het kan ook zorgen voor extra spanning in huis.
Weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Blijf er niet mee zitten. Erover praten helpt. Dan kunnen mensen met je meedenken over oplossingen. En dan sta je er niet alleen voor. Bij ons kan je terecht. We hebben ook tips voor je. Wil je praten over je zorgen? Neem dan contact op met ons.