... en de eerste puberteits-perikelen zich al aandienen?
Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en gezondheid van je kind? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.
Op deze pagina:
- Kan je kind goed horen en zien?
- Lengte en gewicht 'in de groei'
- Houdt je kind van bewegen en buiten spelen?
- Hoeveel schermtijd krijgt jouw kind?
- Puberteit en seksuele opvoeding
- Opvoeden, kost het je extra stress?
- Zorgen om geld
Kan je kind goed horen en zien?
Natuurlijk is het belangrijk dat je kind goed kan zien en horen, bijvoorbeeld voor de schoolprestaties en de veiligheid in het verkeer. Als je kind niet zo goed ziet of hoort, zegt je kind dat soms zelf, maar niet altijd. Het kan dat de leerkracht op school of jij als ouder het merken door het gedrag van je kind.
Lengte en gewicht 'in de groei'
In groep 7 kijkt de Jeugdgezondheid naar de lengte en het gewicht van je kind. Het kan zijn dat je kind door de coronamaatregelen niet gezien is. Je kunt de groeilijn van je kind altijd tussendoor bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Een gezond gewicht is belangrijk voor je kind. Dat is fijn voor de motoriek, de gezondheid en het welbevinden. Kinderen zijn nog 'in de groei' en dat geldt ook voor de ontwikkeling van hun gewicht. Het Voedingscentrum heeft tips voor je, zodat je kind alle gezonde stoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.
Wil je je kind graag complimenten geven? Richt je dan niet op het uiterlijk van het kind, maar juist op de inspanning die een kind doet die gezond zijn. Bijvoorbeeld: “Wat zorg je goed voor jezelf”, “wat goed dat je een stuk komkommer pakt als je trek hebt tussendoor!”, of “wat tof dat je met je vrienden gaat voetballen!"
Meer over:
Houdt je kind van bewegen en buiten spelen?
Speelt en sport jouw kind voldoende? Het is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling, voor nu en later.
De kracht van buiten spelen is dat kinderen het ontzettend leuk vinden. Er is niets fijner dan lekker buiten bezig zijn en samen met vrienden van alles ontdekken. Je kind kan buiten alles doen wat binnen niet mag: rennen, klimmen, gillen en fietsen. En dat geeft ze een vrij gevoel.
Hoeveel schermtijd krijgt jouw kind?
Kinderen zitten tegenwoordig meer achter een beeldscherm dan vroeger. Het mediagedrag van kinderen verschilt, maar het mediagebruik neemt met de leeftijd toe. Kinderen kunnen met het gebruik van media, zoals smartphones, ook hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren.
Veel kinderen vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Deze ontwikkelingen vragen wel wat van jou als ouder. Het is nodig om je kind te begeleiden. Zorg daarom dat je regelmatig bedenkt hoe je met de mediaopvoeding om wilt gaan.
Veel binnen lezen en kijken op beeldschermen heeft ook effect op de ogen van je kind. Ken je de 20-20-2 regel al? 20 minuten dichtbij kijken? Dan 20 seconden ver weg kijken! En elke dag minstens 2 uur buiten (pauzes en wandelen of fietsen naar school of werk tellen ook mee).
Meer over:
Puberteit en seksuele opvoeding
Aan het einde van de basisschool begint het lichaam van je kind te veranderen. Hormonen zorgen voor fysieke veranderingen.
Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele ontwikkeling van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Misschien heb je vragen als: hoe en wanneer geef ik mijn kind seksuele voorlichting? De seksuele opvoeding is meer dan alleen een praatje over seksualiteit. Het gaat ook over liefde, relaties, lekker in je vel zitten, trots zijn op je lichaam en over vriendschap.
Opvoeden, kost het je extra stress?
Het ouderschap en de opvoeding van kinderen kosten veel energie. Het is dus niet zo gek als je af en toe gestresst of vermoeid bent. Maar veel stress hebben is niet goed. Je reageert dan minder rustig en consequent op het gedrag van het kind. Het zou fijn zijn als je meer energie overhoudt om gezellig met je kind om te gaan.
LOES heeft een top 10 opvoedtips die je als ouder helpt bij het positief opvoeden van je kind(eren). Met deze tips kun je zelf en meteen aan de slag.
Zorgen om geld
Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden. Bijvoorbeeld omdat energie veel geld kost. Steeds meer mensen hebben zorgen om geld. Als je niet genoeg geld hebt, kan opvoeden extra lastig zijn. Zo kan het moeilijk zijn om je kind gezond eten te geven. Of om spullen te kopen die je kind nodig heeft. Maar ook een verjaardagsfeestje organiseren kan de nodige zorgen opleveren. Je wilt dat je kind net zoals alle kinderen kan meedoen met alles. Als dat niet kan, kan je dat veel stress geven. Het kan ook zorgen voor extra spanning in huis.
Weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Blijf er niet mee zitten. Erover praten helpt. Dan kunnen mensen met je meedenken over oplossingen. En dan sta je er niet alleen voor. Bij ons kan je terecht. We hebben ook tips voor je. Wil je praten over je zorgen? Neem dan contact op met ons.