Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen, die GGD Twente kan beantwoorden, over de situatie in de wijken Pathmos en Stadsveld.

Veelgestelde vragen

Het team Milieu & Gezondheid van de GGD brengt alleen advies uit over de gezondheidsrisico’s van de leefomgeving. De GGD kan niet bepalen of jouw woning onbewoonbaar is.

We kunnen de gezondheidsrisico’s in dit geval opdelen in drie groepen: risico’s door infectieziekten, risico’s door vocht/schimmel en risico’s door geur.

Risico's door infectieziekten

In (riool-)water kunnen verschillende ziekteverwekkers aanwezig zijn die kunnen leiden tot met name maag- en darmklachten. Deze risico’s zijn vooral aanwezig in de eerste, acute fase van de wateroverlast. Aangezien de overstromingen een aantal weken geleden hebben plaatsgevonden, is het risico op dit moment verwaarloosbaar.

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met de huisarts of een andere zorgverlener.

Risico's door vocht en schimmel

Vocht en schimmel in woningen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Mensen die astma of een andere longziekte hebben, kunnen meer last krijgen van hun luchtwegklachten. Kijk voor meer informatie over schimmels op GGD Leefomgeving.

Risico's door geur

Blootstelling aan geur en de stress die dat veroorzaakt kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Kijk voor meer informatie over geurhinder op GGD Leefomgeving.

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met de huisarts of een andere zorgverlener.

Verwijder het water zo snel mogelijk uit je huis. Vergeet de kruipruimte niet. Maak de ruimtes schoon die onder water hebben gestaan. Is je huis schoon? Ventileer en verwarm dan net zo lang tot alles droog is. Het kan lang duren voor je huis goed droog is. Met bouwdrogers kan je het drogen versnellen. Als muren, houten balken en vloeren te lang vochtig blijven, gaan ze stinken en kunnen er schimmels ontstaan. Kijk voor meer informatie over wateroverlast op GGD Leefomgeving.

Vitens monitort het drinkwater 24 uur per dag. Wanneer er een vervuiling gemeten wordt in het water, krijgen bewoners een melding.

In Enschede is dit niet het geval. Je kan het water uit de kraan veilig gebruiken.

Het is niet goed voor de gezondheid om te wonen in huizen met vocht- en schimmelproblemen. Als de problemen snel verholpen worden, dan verdwijnen eventuele gezondheidsklachten weer en is er geen blijvende schade voor de gezondheid.

Het GGD advies is dan ook om de vocht en schimmelproblemen zo snel mogelijk aan te pakken.

De GGD heeft een aantal woningen bezocht en op basis daarvan advies gegeven aan gemeente en woningcorporatie De Woonplaats. De GGD gaat niet alle woningen inspecteren. Voor vragen over de specifieke situatie in jouw eigen woning kan je terecht bij de verhuurder als je in een huurwoning woont.

Woon je in een koopwoning? Neem dan contact op met de verzekeraar.

Nee, de GGD kan alleen advies geven over de gezondheidsrisico’s in een woning. De GGD heeft een paar woningen bezocht en op basis van die ervaringen de gemeente en De Woonplaats advies gegeven om de problemen in de woningen zo snel mogelijk op te lossen.

Voor overige vragen over de situatie in de wijken Pathmos en Stadveld kunnen inwoners mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 06 273 098 59.