Een onschuldige ontmoeting met een eekhoorn werd een nachtmerrie.

Zoë maakte vorig jaar een rondreis door Azië. Ze keek hier al maanden naar uit. Ze dacht dat ze goed voorbereid was en had al haar vaccinaties gehaald. Maar soms kom je in onverwachte situaties terecht.

Gebeten door een eekhoorn

Zoë wandelde in een natuurgebied in Sri Lanka. Een nieuwsgierige eekhoorn kwam dichterbij. Voor ze het wist, beet de eekhoorn. De beet maakte twee wondjes die flink bloedden. Eerst wist Zoë niet wat ze moest doen. Ze liet het bloeden en spoelde de wondjes goed met water. Eenmaal terug bij het hotel raakte ze in paniek.

Prikken tegen hondsdolheid

Zoë belde haar huisarts in Nederland. De huisarts overlegde met de GGD. Ze kreeg het advies om 2 extra prikken tegen hondsdolheid te halen. Ze wist toen nog niet dat veel zorgverzekeringen een alarmcentrale hebben. De alarmcentrale helpt je in zulke situaties.

Problemen

Er waren weinig vaccinaties tegen hondsdolheid beschikbaar. Het duurde anderhalve dag om een ziekenhuis te vinden. In Sri Lanka spreken ze geen Nederlands en de cultuur is anders. Dit maakte het voor Zoë erg moeilijk. Uiteindelijk kreeg ze toch haar eerste prik.

Zoë moest zich op vaste momenten prikken tegen hondsdolheid. De terugreis naar Nederland viel midden in het vaccinatieschema. Dit betekende dat ze na haar vlucht direct een tweede prik moest halen. Het was een race tegen de klok.

Hondsdolheid

Zoë kan het gelukkig navertellen. Maar het is belangrijk om op te passen voor dieren in het buitenland. Een dier kan namelijk besmet zijn met hondsdolheid.

Hondsdolheid (of rabiës) is een infectieziekte die wordt overgedragen van dier op mens. Je kunt hondsdolheid krijgen als je gebeten, gelikt of gekrabd bent door een besmet dier. Krijg je hondsdolheid? Dan is de kans op overlijden heel groot.

In Nederland is de kans dat je besmet raakt erg klein. In het buitenland komt hondsdolheid vaker voor. Bijvoorbeeld bij honden, katten en knaagdieren. Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 50.000 mensen aan hondsdolheid.

Hondsdolheid voorkomen

Aai geen dieren in het buitenland, hoe schattig ze er ook uitzien. Raak ook geen dode dieren aan.

Ga je op reis? Je kunt je vaccineren tegen hondsdolheid. Neem contact op met de Travel Health Clinic.

Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een dier in het buitenland (ook als je gevaccineerd bent)? Bel dan zo snel mogelijk de alarmcentrale van je zorgverzekering voor hulp.