Ieder kind moet de kans krijgen om helemaal rookvrij op te groeien.

Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en met goede voorbeelden om zich heen.

Er zijn mensen die niet roken waar kinderen bij zijn, maar er zijn ook mensen die graag willen stoppen met roken om het goede voorbeeld te geven.

fotoportret van Beppie ten BroekeMaar wat als je wilt stoppen met roken en het lukt je niet alleen? Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er dan en hoe verloopt de begeleiding als je kiest voor hulp? Wij spraken met Beppie ten Broeke, preventiemedewerker bij Tactus en Praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk in Oldenzaal. Ze begeleidt 20 tot 35 stoppers per jaar en vertelt over haar ervaring als stopcoach: Vaak zijn gezondheid en het goede voorbeeld geven aan hun (klein)kinderen de redenen voor rokers om te willen stoppen. Ik ondersteun ze, stoppen doen ze écht helemaal zelf. Achteraf verbaast een groot deel van de rokers zich vaak: het stoppen valt erg mee en ze beseffen dat ze het al veel eerder hadden kunnen doen.

Patronen doorbreken

Nicotine is een venijnig stofje en heeft een sterke verbinding met je brein en genotscentrum. De verslaving aan nicotine heeft dus een heftige invloed op je hersenen. Daarnaast is roken heel erg verbonden met je dagelijkse patronen en gedrag, vertelt Beppie. Rokers vinden het vaak lastig om die verslaving en patronen zelf te doorbreken. Een steuntje in de rug ervaren stoppers dan ook als erg prettig.

Een belangrijk onderdeel van Beppie’s begeleiding is dan ook om patronen te doorbreken en gedragsverandering in gang te zetten. Het is belangrijk om nieuw gedrag aan te leren, waardoor je het oude gedrag kunt uitschakelen. In het begin is het moeilijk en wil je snel je vertrouwde en makkelijke weg kiezen. In de loop van de tijd wordt die lastige weg steeds iets makkelijker.

Beppie vindt het heel belangrijk om haar begeleiding praktisch te maken en af te stemmen op de stopper: Ik leg geen dingen op. Ik ben vóór afleidingen en gewoontes aanpakken, maar de manier waarop moet passen bij de persoon die voor mij zit. De motivatie, maar ook het dagelijks ritme, is bij iedereen anders. Sommigen koppelen roken bijvoorbeeld aan een kopje koffie in de ochtend, altijd op dezelfde plek aan tafel. Probeer dit nou eens te doorbreken. Ga eens ergens anders zitten, pak een boterham met een kop thee en laat de sigaret achterwege. Het voelt in het begin onwennig, maar na verloop van tijd zijn je hersenen eraan gewend.

Motivatie

Patronen doorbreken is één, maar motivatie is volgens Beppie misschien nog wel belangrijker. Móet je stoppen of wil je stoppen? Dat is nog al een verschil. Motivatie is heel belangrijk om te stoppen met roken. Zonder motivatie lukt het vaak niet. Ook het vertrouwen in de kans dat het lukt is belangrijk. Mensen zijn sneller gemotiveerd om te stoppen met roken als zij het idee hebben dat ze dit ook met succes kunnen.

Tips van Beppie

Als tip wil Beppie aan de rokers meegeven om een stopmethode te kiezen die bij hem of haar past. Dit kan hulp zijn. Je kunt goede begeleiding krijgen op verschillende manieren: via apps, 1-op-1 begeleiding of groepshulp. Er is dus vast iets dat bij je past, zegt ze. Ook aan de omgeving van rokers wil Beppie een tip meegeven: Drukken, duwen en dwingen heeft geen zin. Blijf signalen geven en af en toe een opmerking maken, zonder dat je bozig of drammerig bent. Een roker wijzen op ik merk dat je naar sigarettenrook ruikt, maakt dat de roker het vervelend vindt om ’s ochtends binnen te komen met een sigarettenwalm. Dat werkt veel beter dan een roker steeds te vertellen dat roken niet goed is en erover te zeuren.

Vrijheid

Rokers zien vaak op tegen stoppen, omdat ze gehecht zijn aan hun sigaret. Dat is echt jammer. Stoppen met roken is niet altijd moeilijk. Trek gaat weer weg, het is belangrijk je van dat moment af te leiden. Uiteindelijk kun je die trek weerstaan en heb je jouw sigaret niet meer nodig. Naast dat je frisser ruikt, je conditie verbetert, veel geld overhoudt en gemiddeld langer leeft als je stopt met roken, sluit Beppie af met een ander, mooi voordeel: Stoppen met roken levert je uiteindelijk de vrijheid op om bewust de keuze te maken. Als je verslaafd bent aan tabak kies je er niet voor om te roken, maar dan ‘moet’ je roken. Stoppen heeft altijd zin. Ook al ben je wat ouder, het levert altijd gezondheidswinst op!

Ondersteuningsmogelijkheden in Twente

Wil jij stoppen met roken? Goed idee! Je hoeft het niet alleen te doen:
de ondersteuningsmogelijkheden in Twente op een rijtje.

Rookvrije generatie

GGD Twente zet zich in voor een Rookvrije Generatie. Rookvrij opgroeien willen we vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om helemaal (mee)rookvrij op te groeien. Lees hoe jij kunt meewerken aan een Rookvrije Generatie.


logo van Op weg naar een rookvrije generatie