Informatie over kinkhoest in Twente.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. De ziekte is vooral erg gevaarlijk voor jonge baby's. Ook kinderen met ernstige ziekten en ouderen kunnen ziek worden van kinkhoest. In Nederland neemt het aantal besmettingen met kinkhoest toe. Vooral bij baby's. Dit jaar zijn er in Nederland 4 baby's overleden door kinkhoest. Ook in Twente neemt het aantal besmettingen toe.

Klachten bij kinkhoest

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die kinkhoest heeft gehad kan het opnieuw krijgen. De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Bij het inademen van de druppeltjes kan je besmet raken. Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte.

Kinkhoest begint vaak met verkoudheid en hoesten. Na ongeveer 2 weken wordt het hoesten erger. Tijdens een hoestbui kan je benauwd worden en gaan braken. Ook kan je slijm ophoesten. Van de hoestbuien kan je erg moe worden.

Een jonge baby kan soms andere klachten krijgen. Denk aan slecht eten of drinken en moeilijk ademen. Door een tekort aan zuurstof kan het gezicht van een baby blauw worden.

Wat te doen tegen kinkhoest

Zwangeren:

  • Een vaccinatie helpt bij de bescherming tegen kinkhoest. Voor een 22 wekenprik kan je online een afspraak maken.
  • Ben je hoogzwanger? Probeer dan uit de buurt te blijven van mensen die hoesten of snotterig zijn.

Ouders van jonge baby's:

  • Een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma helpt bij de bescherming tegen kinkhoest.
  • Neem contact op met de huisarts wanneer jouw baby in de buurt is geweest van iemand met klachten die bij kinkhoest kunnen passen.

Mensen die hoesten en snotteren:

  • Probeer uit de buurt te blijven van zwangeren en baby's. 
  • Hoest en nies in je elleboog. Was je handen vaak en goed met water en zeep.

Veelgestelde vragen

Neem contact op met jouw huisarts. De huisarts kan je testen op kinkhoest.

Kinkhoest gaat vanzelf weer over. Vaak heb je pas laat door dat je kinkhoest hebt. Jouw lichaam heeft de bacterie dan al opgeruimd. Behandeling met bijvoorbeeld antibiotica heeft dan geen zin meer. Het kan wel 3 maanden duren voordat de klachten helemaal weg zijn.

Mensen die last hebben van de klachten kunnen hoestdrank of neusdruppels gebruiken.

Voelt jouw kind zich goed? Dan kan het gewoon naar de kinderopvang of school. Kinkhoest is al besmettelijk voordat iemand weet dat hij kinkhoest heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Heeft jouw kind kinkhoest? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van kinkhoest bij hun kind en bij klachten naar de huisarts gaan

Werk je met baby’s of in de zorg? Overleg dan met de bedrijfsarts, jouw werkgever of de GGD voordat je weer gaat werken.

Voel je je goed en werk je niet met baby’s of in de zorg? Dan kan je gewoon werken.

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat een vaccinatieschema. In dit schema staat wanneer jouw kind welke vaccinatie krijgt.

In het boekje van het consultatiebureau staat welke vaccinaties je hebt gekregen. Ook kan je online een vaccinatiebewijs aanvragen.

Een vaccinatie tegen kinkhoest werkt ongeveer 5 jaar.

Werk je met kinderen jonger dan 6 maanden? Dan adviseert de Gezondheidsraad om je te vaccineren. Overleg dit met jouw werkgever of bedrijfsarts.

Op de website van het RIVM staat meer informatie over de kinkhoestvaccinatie.

Volwassenen kunnen zich laten vaccineren tegen kinkhoest. Maak hiervoor een afspraak bij de Travel Health Clinic.

Op de website van het RIVM staat meer informatie over de kinkhoestvaccinatie.