In Twente ligt het alcoholgebruik boven het landelijk gemiddelde.

De 14 Twentse gemeenten en GGD Twente hebben als doel een daling van het problematisch alcoholgebruik. Ook willen we in Twente de moraal rond om het alcoholgebruik beïnvloeden, zodat het gebruik van alcohol afneemt. Deze doelstellingen zijn onderdeel van de Bestuursagenda 2020-2023.

Regionaal is afgesproken dat voor het bereiken van de doelstellingen de focus komt te liggen op de jeugd en zijn of haar omgeving: ouders, scholen, buurtcentra, sportverenigingen, evenementen, enzovoort. Daar is de meeste gezondheidswinst te halen. Het streven van de 14 Twentse gemeenten en GGD Twente is om lokale preventie binnen Twente meer op elkaar af te stemmen. Een afgestemd beleid tussen gemeenten versterkt de boodschap richting de inwoner. Uiteraard is er daarnaast ruimte voor lokale aanvullingen.

Aanpak vanuit brede kijk op gezondheid

Gezondheid draait om het vermogen van mensen om zich aan te passen aan situaties die zich in het leven voordoen. Steeds meer mensen hebben een ziekte of aandoening, maar zijn daarmee niet per se beperkt of ongezond. Naast fysieke en mentale aspecten wordt gezondheid beïnvloed door zaken als zingeving, de gewone dagelijkse dingen kunnen doen, mee kunnen doen in de maatschappij en kwaliteit van leven. Om gezondheid te bevorderen, is het belangrijk om aandacht te hebben voor al deze factoren. Gezondheidsindicatoren hangen namelijk samen en beïnvloeden elkaar. Bij de inzet op één gezondheidsindicator (zoals alcoholgebruik) is het belangrijk bewust te zijn van die samenhang.

Over de toolkit

Deze toolkit is ontwikkeld door gemeenten, Tactus Verslavingszorg en GGD Twente. De toolkit bevat informatie en tips over hoe je in jouw gemeente lokaal aan de slag kunt met het thema alcohol. Hierbij focussen we vooral op preventie. De informatie en tips kun je ook gebruiken bij het opstellen van het preventie- en handhavingsplan alcohol.

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer