Als (zorg)professional rokers helpen met stoppen. Hoe dan?
We weten dat roken slecht is voor de gezondheid. Stoppen met roken is dan ook het beste wat rokers kunnen doen voor hun gezondheid én hun omgeving. Vaak weten rokers dit wel. Meer dan de helft van de mensen die rookt, wil namelijk stoppen.
Maar vaak weten ze niet goed hoe ze dit kunnen doen of lukt het ze niet om te stoppen. Een (zorg)professional speelt een grote rol in de poging van de cliënt om te stoppen met roken. Een stopadvies van een (zorg)professional kan de kans dat iemand uit zichzelf stopt verdubbelen. De rol van de van de (zorg)professional ligt in het signaleren, adviseren, behandelen en verwijzen van cliënten die roken. Jeugdverpleegkundige Karin Wester vertelt hierover in de video 'Het hoort bij ons werk om stoppen met roken te bespreken'.
Aanpak
Volgens de huidige richtlijnen moet iedere cliënt die rookt een stopadvies krijgen, ongeacht de motivatie van de cliënt om te stoppen met roken. Bespreek (stoppen met) roken samen met je cliënt, ook als je cliënt geen klachten heeft.
Vind je het lastig om het gesprek over roken te beginnen met je cliënt? We bieden je graag handvatten:
- Tips om het gesprek aan te gaan. Of volg de gratis e-learning van het Trimbos.
- Weinig tijd in de spreekkamer? Een stopadvies hoeft niet lang te duren. Geef een kort én krachtig stopadvies met Very Brief Advice Plus.
- Vind een overzicht van de hulp voor stoppen met roken in Twente. Dit overzicht kun je ook uitprinten. Je vindt hier ook een flyer met de voordelen van stoppen met roken. Deze kun je ophangen in de praktijk waar je werkt. Het is belangrijk dat een roker een stopmethode kiest die bij hem of haar past.
- Sluit aan bij bestaande initiatieven zoals de Rookvrije Generatie, Stoptober, PUUR rookvrij en Wereld-niet-roken dag. Maak ook gebruik van flyers in de wachtkamer en wachtkamerfilmpjes.
Door als zorgverlener advies te geven om te stoppen met roken, red je levens. Hierdoor draag je bij aan een rookvrije generatie! Jeugdarts Juan vertelt hierover in de video 'Bespreek roken. Je bent het een kind verplicht'.
Werkzaam in de geboorte- of jeugdgezondheidszorg?
Als je in de geboortezorg werkt, dan kun je elke dag bijdragen aan een rookvrije start. Je kunt roken bespreken, een stopadvies geven en verwijzen naar de juiste hulp.
Bij Trimbos vind je een toolkit, beeldverhalen, e-learnings, training, voorlichtingsmaterialen en meer om jou hierbij te helpen.
Naast een rookvrije zwangerschap doorlopen is rookvrij opgroeien net zo belangrijk. Meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen roken. Ga het gesprek aan met (aanstaande) ouders.
Informeer ze bijvoorbeeld over de gevaren van derdehands rook (rookdeeltjes die achterblijven op kleren, handen, haar et cetera). De gezondheidsrisico's van derdehands rook komen ook voor in de documentaire van PUUR Rookvrij.
Rookvrije zorginstelling
Als zorginstelling aan de slag met rookvrij? Goed bezig! In het Nationaal Preventieakkoord is namelijk vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is. Op Rookvrije zorg vind je een toolkit om zorginstellingen hierbij te helpen. Met handige materialen, maar ook filmpjes waarin zorgprofessionals van rookvrije zorginstellingen ervaringen en tips delen.
Contact
Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail naar