Samen op weg naar een Rookvrije Generatie in Twente
GGD Twente zet zich in voor een Rookvrije Generatie. Rookvrij opgroeien maken we vanzelfsprekend. Rookvrij betekent ook zonder nieuwe vormen van ‘roken’, zoals het gebruik van e-sigaretten/vapes. Rookvrij is ook vape-vrij. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig (mee)rookvrij op te groeien. Dit kan door het goede voorbeeld te geven door niet te roken of te stoppen met roken. En door omgevingen rookvrij te maken. Ga jij samen met ons op weg naar een Rookvrije Generatie?
Wat doen wij als GGD?
Wat fijn dat je aan de slag wilt met Rookvrij! Je kunt bij ons terecht als (zorg)professional, gemeente of organisatie. Heb jij hulp nodig om jouw organisatie of vereniging rookvrij te maken? Of weet je niet goed hoe je het gesprek aan moet gaan over roken met je cliënt? Wij hebben voor elke doelgroep een handige toolkit gemaakt. Wil je weten welke hulp bij stoppen met roken er allemaal is in Twente? Wij hebben de mogelijkheden op een rijtje gezet.
Cijfers
Twentse Gezondheidsverkenning
Op Twentse Gezondheidsverkenning vind je cijfers over roken in verschillende leeftijdsgroepen: jeugd of (jong)volwassenen en ouderen. Ook vind je hier informatie over hoe ouders/verzorgers naar het rookgedrag van hun kinderen aankijken en over voorbeeldgedrag van ouders/verzorgers. Je kunt de cijfers van verschillende Twentse gemeenten met elkaar vergelijken en dit weergeven zoals je wilt. Gebruik de zoekbalk om het onderwerp dat je zoekt te vinden.
Overige cijfers
Bij het RIVM zijn cijfers te vinden over roken onder 18-plussers op wijk- en buurtniveau. Deze cijfers geven met een model een berekening van hoeveel rokers er per wijk/buurt zijn. Door de kaartweergave is snel zichtbaar wat de verschillen zijn tussen de verschillende wijken en buurten per gemeente.
Ook heeft RIVM een Roken pagina waarop verschillende landelijke cijfers over roken te vinden zijn. Zo vind je bijvoorbeeld cijfers over jongeren, volwassenen, opleiding en werk en inkomen.
Het Trimbos-instituut publiceert landelijke cijfers over het aantal rokers in Nederland, kenmerken van rokers, cijfers over stoppen met roken, over ziekte en sterfte door roken en roken en zwangerschap.
Bij Pharos vind je cijfers en informatie over gezondheidsverschillen en het (grote) aandeel van roken hierin. Zo is roken verantwoordelijk voor minimaal een kwart van de sterfteverschillen. Streef naar een gelijke kans op een rookvrije omgeving en leven voor al je inwoners, cliënten of patiënten. Dit doe je door een integrale, persoonsgerichte stoppen-met-rokenaanpak te stimuleren. Handvatten voor hoe je dit kunt aanpakken vind je in onze toolkit Rookvrij voor (zorg)professionals.
Vapen
Elektronische sigaretten (e-sigaretten), ook wel vapes genoemd, zijn erg populair onder tieners en jongeren. Dit kwam ook uit de cijfers van de meest recente Gezondheidsmonitor Jeugd, die GGD Twente in 2023 uitvoerde. Zo heeft 36% van de jongeren ooit een vape gebruikt, en vapet 12% zelfs wekelijks. Bij het Trimbos-instituut vind je een factsheet die de feiten over e-sigaretten samenvat. Uit deze factsheet blijkt ook de populariteit van vapen onder jongeren. In 2023 gaf 21,7% van de jongeren (12-25 jaar) aan dat ze in de afgelopen 12 maanden e-sigaretten hebben gebruikt.
Contact
Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail naar