Wat is een Gender and Sexuality Alliance (GSA)? En waarom zou elke middelbare school er 1 moeten hebben? Wij gingen langs bij het PiusX College in Almelo.
Het PiusX College heeft een actieve GSA die ieder jaar met veel enthousiasme de Paarse Vrijdag organiseert. We spraken met leerlingen Melanie en Britt*. Ook gingen we in gesprek met docent Karin Reinerink. Zij ondersteunt de GSA als Gezonde School Coördinator.
Het gaat om jou
Melanie vertelt dat hun GSA op dit moment 22 leden telt. Dat zijn allemaal leerlingen die het belangrijk vinden dat iedereen mag zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Sommige leerlingen vallen zelf onder de LHBTIQ+ community, anderen twijfelen nog of sluiten zich aan om te laten zien dat ze open staan voor diversiteit. Iedereen is welkom bij de GSA, dat is ook de essentie. Het maakt niet uit wie je bent, op wie je valt of hoe je eruitziet: ‘het gaat om jou’.
Karin vertelt dat de slogan ‘het gaat om jou’ belangrijk is binnen het PiusX College. Dat is echt waar we voor staan en wat we willen uitdragen. Leerlingen moeten zich thuis voelen op onze school, want alleen als je lekker in je vel zit kun je goed presteren en jezelf ontwikkelen.
Respect
Het sleutelwoord hierin is volgens Karin respect. Melanie en Britt beamen dat. Iedereen is anders, er zijn veel verschillen tussen de leerlingen op onze school. Bijvoorbeeld verschillen in geloof, maar ook in geaardheid, uiterlijk of interesses. Niet iedereen hoeft het met elkaar eens te zijn of het hetzelfde leuk te vinden, als je maar respectvol met elkaar omgaat.
Luister naar elkaar
Karin vult aan dat het daarbij belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren. Een mooi voorbeeld daarvan is de Paarse Vrijdag. Zo was er 2 jaar geleden behoorlijk wat weerstand tegen de Paarse Vrijdag op school. De GSA heeft toen met hulp van Karin een docent en schoolleiding gesproken met leerlingen die ‘tegen’ waren. Uit dat gesprek bleek dat leerlingen zich niet gehoord en gezien voelden en dat ze daarom moeite hadden met alle, voor hen gevoel opgedrongen, aandacht voor Paarse Vrijdag. Door echt naar elkaar te luisteren en respectvol met elkaar in gesprek te gaan konden de leerlingen samen tot een nieuwe invulling van de Paarse Vrijdag komen die voor iedereen goed voelde.
En dat bleek een groot succes. Vorig jaar was de Paarse Vrijdag weer een echte feestdag. Britt vertelt dat er een speciaal lokaal was ingericht waar de hele dag allerlei gezellige activiteiten te doen waren. Leerlingen konden langskomen voor een lekkere cupcake, om een spelletje te spelen of om gewoon gezellig te kletsen. En juist die beslotenheid van een lokaal maakte dat veel leerlingen langskwamen. Het was echt een veilige plek, waardoor het voor sommige leerlingen makkelijker was om met ons in contact te komen.
Dit jaar gaan we het weer zo doen,
vertelt Melanie. En we gaan posters ophangen, zodat iedereen weet dat er een GSA is en dat we Paarse Vrijdag vieren.
Tips
Zorg voor veiligheid door het klein te houden,
is een tip die Karin dan ook aan andere scholen zou willen meegeven bij het organiseren van de Paarse Vrijdag. Zorg samen met de GSA voor een vaste, veilige plek waar leerlingen terecht kunnen voor een luisterend oor, zonder oordeel.
Britt vult daarbij nog aan dat scholen ook moeten nadenken over hoe ze omgaan met negatieve reacties, want die kunnen er ook zijn, zo weet ze uit ervaring. Als docenten daar op een goede manier mee om gaan biedt dat ook veiligheid, dat maakt echt het verschil.
GSA oprichten of meedoen aan Paarse Vrijdag
Wil jij binnen jouw school ook een GSA oprichten of meedoen aan de Paarse Vrijdag? Dan hebben we de volgende tips voor je:
- Ga op zoek naar leerlingen die een GSA willen starten, let daarbij op dat de groep gemengd genoeg is. Zorg ook voor begeleiding vanuit school.
- Hou het klein, zorg eerst voor een vaste plek of persoon waar leerlingen makkelijk terecht kunnen met vragen of voor een gesprekje.
- Veiligheid en respect staan voorop. Kijk wat er nodig is om daarvoor te zorgen. Dat kan betekenen dat je moet kiezen voor bijvoorbeeld een minder grootse aanpak.
- Heb oog voor verschillende (geloofs)overtuigingen en achtergronden binnen de school, vraag om input bij deze groepen en luister naar elkaars behoeften. Dring vooral niets op, maar leg de nadruk op respect voor elkaar.
- Wees zichtbaar en laagdrempelig bereikbaar.
- Vraag advies, tips of ondersteuning aan de Gezonde School Adviseur van GGD Twente. Mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
*Britt is een fictieve naam.