Hoe begeleid je leerlingen tijdens de ramadan? Wij vroegen dit Demet, leerkracht van groep 8.

Demet werkt op de islamitische basisschool Al Ummah in Enschede. Ze is daar ook Gezonde School-coördinator.

De ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer, waarop tussen zonsopgang en zonsondergang gevast wordt. De ramadan begint bij zonsondergang op woensdag 22 maart.

Al Ummah en de ramadan

Demet: Op de Al Ummah zijn alle kinderen moslim. Iedereen mag zelf weten of hij of zij wel of niet meedoet met de ramadan. Meedoen kan in elke vorm. Een dagje proberen of langer, wat voor het kind goed voelt. De ervaring is wel dat vanaf groep 6 de meeste leerlingen aangeven mee te willen doen voor 1 maand. Demet vertelt dat leerlingen in de onderbouw die mee willen doen met het vasten, wel eten en drinken vanuit huis meekrijgen in hun schooltas. Wanneer het lastig vol te houden is voor de leerlingen, of wanneer ze zich niet goed voelen, mogen ze altijd de ramadan ‘breken’ en iets eten en/of drinken. Kinderen hoeven niet zoals volwassenen deze ‘breekdag’ in te halen.

Ramadan-circuit

Op de Al Ummah wordt tijdens de ramadan een ramadan-circuit gehouden in de verschillende groepen. Deze groepen worden gemixt. En met elkaar knutselen zij iets over dit thema. Demet: Elke dag wordt gebruik gemaakt van de ramadan-kalender. Hierin staan wensen. Deze wensen bespreken we met elkaar tijdens de dagopening. Zo starten we de dag samen met elkaar in de klas.

Reguliere schooltijden en lessen

Al Ummah heeft ervoor gekozen om de normale schooltijden en lessen te hanteren. Tijdens de gymlessen en het spelen wordt wel goed opgelet dat de leerlingen die meedoen aan het vasten, niet té actief bezig zijn. Vasten vraagt namelijk veel van je lichaam. De leerlingen moeten wennen aan het nieuwe ritme. Dit kan voor moeheid, dorst en een hongerig gevoel zorgen. Naast de normale lessen, heeft de school tijdens ramadan ook een speciale avond Iftar voor de groepen 6, 7 en 8. De leerlingen gaan dan feestelijk gekleed naar school. En eten samen, direct na zonsondergang. Na de ramadan vieren we het Suikerfeest, vertelt Demet. De leerlingen krijgen dan cadeautjes op school.

Tips voor de ramadan op school

  • Maak afspraken met leerling en ouders, met respect voor het geloof en het welzijn van de leerling voorop.
  • Geef complimenten en toon begrip.
  • Creëer een apart pauzelokaal waarin niet gegeten of gedronken wordt.
  • Geef leerlingen die meedoen de mogelijkheid om een middagdutje te doen.
  • Bied de mogelijkheid voor het overslaan van de sportles.

Tips tijdens toetsen en examens

  • Houd rekening met het energiepeil van de leerlingen: één toets of examen per dag. 
  • Neem de toets of het examen af in de ochtend. 
  • Neem de zwaarste examens of toetsen aan het begin van de ramadan af.
  • Laat de leerlingen op tijd naar huis gaan.

Meer tips en vragen

  • Op LOES vind je tips voor ouders, hoe zij hun kind kunnen begeleiden tijdens de ramadan. Ook staan er tips van het Voedingscentrum voor een gezonde ramadan.
  • Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je sparren hoe je jouw leerlingen het beste kunt ondersteunen tijdens de ramadan? Neem contact op met jouw Gezonde School-adviseur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.